Zuppa di cozze e vongole – zupa z małży
Składniki:
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek exstra vergine
500 g omułków jadalnych
500 g małży Wenus
1 szklanka białego wytrawnego wina
3 łyżki siekanej pietruszki
woda lub wywar z ryby
4 grzanki z białego pieczywa
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Ząbki czosnku posiekać, najlepiej kilka godzin wcześniej i zmieszać z oliwą, aby mogła przejść ich smakiem. Małże dokładnie wymyć i wyszorować, a już otwarte wyrzucić.
Oliwę rozgrzać w wysokim garnku. Poddusić w niej czosnek, nie dopuszczając by zmienił barwę.
Omułki włożyć do garnka i chwile pogotować, dolać białe wino, wsypać pietruszkę i tak długo gotować, aż wszystkie małże się otworzą. Zamknięte małże wyrzucić.
Dolać ewentualnie nieco wody lub wywaru z ryb. Omułki przełożyć do miski, wywar przecedzić przez drobne sito, by pozbyć się ewentualnych resztek piasku.
Małże ponownie włożyć do wywaru, na talerzach rozłożyć grzanki, zalać je gorącą zupą z małży i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis na owoce morza