Zupa z małży

Zuppa di cozze e vongole – zupa z małży

Składniki:

2 ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek exstra vergine

500 g omułków jadalnych

500 g małży Wenus

1 szklanka białego wytrawnego wina

3 łyżki siekanej pietruszki

woda lub wywar z ryby

4 grzanki z białego pieczywa

świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Ząbki czosnku posiekać, najlepiej kilka godzin wcześniej i zmieszać z oliwą, aby mogła przejść ich smakiem. Małże dokładnie wymyć i wyszorować, a już otwarte wyrzucić. 

Oliwę rozgrzać w wysokim garnku. Poddusić w niej czosnek, nie dopuszczając by zmienił barwę.

Omułki włożyć do garnka i chwile pogotować, dolać białe wino, wsypać pietruszkę i tak długo gotować, aż wszystkie małże się otworzą. Zamknięte małże wyrzucić.

Dolać ewentualnie nieco wody lub wywaru z ryb. Omułki przełożyć do miski, wywar przecedzić przez drobne sito, by pozbyć się ewentualnych resztek piasku.

Małże ponownie włożyć do wywaru, na talerzach rozłożyć grzanki, zalać je gorącą zupą z małży i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. 

 

Przepis na owoce morza

Post Author: ola