Risotto alla Milanese (ryż z szafranem)

75 g masła

50 g szpiku wołowego

1 drobno posiekana mała cebula

350 g ryżu (Carnaroli lub Vialone)

1 szklanka wytrawnego białego wina

szczypta sproszkowanego szafranu lub jego kilka nitek

ok. 1,5 litra rosołu

sól i pieprz

50g tartego parmezanu

 

Roztopić w garnku 50 g masła i szpik wołowy, dodać drobno posiekaną cebulę i dusić do zeszklenia.

Dodać ryż i stale mieszając drewnianą łyżką, również zeszklić. Dolać wino i pozwolić mu wyparować. Następnie dodać szafran i zamieszać. Ciągle mieszając dodawać taką ilość gorącego rosołu, jaką będzie mógł wchłonąć ryż. Posolić i doprawić pieprzem.

Na chwilę przed ugotowaniem ryżu (mniej więcej po 20 minutach) dodać tarty parmezan oraz resztę masła. Pozostawić jeszcze kilka minut pod przykryciem do dogotowania.

Zastosowanie szpiku wołowego nie jest konieczne, nadaje ono jednak risottu specyficzną, zawiesistą konsystencję.

 

 

Post Author: ola