Likier cytrynowy „Limoncello”

Składniki:

  • 500 ml spirytusu (95%)
  • 400 gram cukru,
  • sok z 1 cytryny i skórka z 6 cytryn,
  • 16 listków z drzewa cytrynowego.

Przygotowanie:

  • Skórki cytryn i listki drzewa cytrynowego zalać spirytusem, umieścić w hermetycznie zamykanym szklanym naczyniu i odstawić w ciemne miejsce na około 2 tygodnie. Aby składniki dobrze się wymieszały należy co jakiś czas potrząsać naczyniem;
  • Po 2 tygodniach dodać 500 ml wody z sokiem z cytryny i cukrem. Wymieszać – pozostawić na cały dzień.
  • Przygotować butelki do których zawartość należy przefiltrować.
  • Po 30 dniach likier jest gotowy do spożycia. Schłodzony alkohol należy podawać po posiłku.

Post Author: ola