Caponata – bakłażan z pomidorami i oliwkami

Składniki:

  • 500 g bakłażanów
  • sól
  • 500 g cebuli
  • 100 g selera naciowego
  • 150 g zielonych oliwek
  • 500 g pomidorów
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 25 g cukru
  • 7 łyżek octu winnego
  • 2łyżki kaparów

Przygotowanie:

Bakłażan opłukać, pokroić w plasterki, posolić i osączyć na sitku. Cebulę drobno posiekać, łodygi selera krótko sparzyć i pokroić na kawałki. Oliwki przekroić na pół i usunąć pestki.

Pomidory sparzyć, obrać i przetrzeć przez sito. Plastry bakłażana opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i osuszyć.

Olej roślinny rozgrzać na patelni , usmażyć w nim bakłażany na złocistożółty kolor i osączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę. Dodać seler, oliwki i przetarte pomidory. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dusić na słabym ogniu przez 5 minut. Dodać cukier, ocet, kapary, bakłażany i dusić jeszcze przez 10 minut, aż ocet wyparuje. Podawać po wystygnięciu.

Post Author: ola