Składniki:
- 500 g bakłażanów
- sól
- 500 g cebuli
- 100 g selera naciowego
- 150 g zielonych oliwek
- 500 g pomidorów
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 25 g cukru
- 7 łyżek octu winnego
- 2łyżki kaparów
Przygotowanie:
Bakłażan opłukać, pokroić w plasterki, posolić i osączyć na sitku. Cebulę drobno posiekać, łodygi selera krótko sparzyć i pokroić na kawałki. Oliwki przekroić na pół i usunąć pestki.
Pomidory sparzyć, obrać i przetrzeć przez sito. Plastry bakłażana opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i osuszyć.
Olej roślinny rozgrzać na patelni , usmażyć w nim bakłażany na złocistożółty kolor i osączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić cebulę. Dodać seler, oliwki i przetarte pomidory. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dusić na słabym ogniu przez 5 minut. Dodać cukier, ocet, kapary, bakłażany i dusić jeszcze przez 10 minut, aż ocet wyparuje. Podawać po wystygnięciu.