Mieszkańcy Bazylikaty – znanej również pod nazwą Lukania (od Lukańczyków, którzy niegdyś żyli na tych terenach) – podzielają upodobania kulinarne innych regionów południa Włoch, a więc zamiłowanie do makaronu, warzyw, górskich serów, jagnięciny, baraniny i wieprzowiny.
Wina
Bazylikata – znana także pod nazwą Lukania – to często niedostrzegany region pokryty spalonymi słońcem wzgórzami i niezamieszkałymi górami, w których bywa niekiedy bardzo zimno, jak na tereny południa Włoch. Jednak ta chłodna aura wyżyn stanowi zaletę dla uprawianych tam winorośli, nadając winom niezwykły aromat i smak.
W regionie Bazylikaty funkcjonuje tylko jedna apelacja DOC Aglianico del Vulture, ale stanowi ona dla tamtejszych mieszkańców niewątpliwy powód do dumy. To jedno z lepszych czerwonych win południa Włoch stopniowo zdobywa sobie coraz więcej miłośników.
Krajobraz
Stolicą Bazylikaty jest Potenza, a drugą prowincją regionu jest Matera. Region zajmuje 14 miejsce pod względem wielkości (9.992 km2) oraz 18 miejsce pod względem liczby ludności (608 tys.).
Jedna z atrakcji Bazylikaty – lot anioła
Cyfrowy pamiętnik z Bazylikaty / Basilicata
Spacer po regionie Bazylikata (w j. włoskim)
Piosenka o Lukanii