Bazylikata – „lot anioła”, cyfrowy pamiętnik… oraz krótki spacer po głównych atrakcjach Bazylikaty w j. włoskim (wideo)

Mieszkańcy Bazylikaty – znanej również pod nazwą Lukania (od Lukańczyków, którzy niegdyś żyli na tych terenach) – podzielają upodobania kulinarne innych regionów południa Włoch, a więc zamiłowanie do makaronu, warzyw, górskich serów, jagnięciny, baraniny i wieprzowiny.

Wina

Bazylikata – znana także pod nazwą Lukania – to często niedostrzegany region pokryty spalonymi słońcem wzgórzami i niezamieszkałymi górami, w których bywa niekiedy bardzo zimno, jak na tereny południa Włoch. Jednak ta chłodna aura wyżyn stanowi zaletę dla uprawianych tam winorośli, nadając winom niezwykły aromat i smak.

W regionie Bazylikaty funkcjonuje tylko jedna apelacja DOC Aglianico del Vulture, ale stanowi ona dla tamtejszych mieszkańców niewątpliwy powód do dumy. To jedno z lepszych czerwonych win południa Włoch stopniowo zdobywa sobie coraz więcej miłośników.

Krajobraz

Stolicą Bazylikaty jest Potenza, a drugą prowincją regionu jest Matera. Region zajmuje 14 miejsce pod względem wielkości (9.992 km2) oraz 18 miejsce pod względem liczby ludności (608 tys.).

 

Jedna z atrakcji Bazylikaty – lot anioła 

 

Cyfrowy pamiętnik z Bazylikaty / Basilicata

 

 

Spacer po regionie Bazylikata (w j. włoskim)

 

 

Piosenka o Lukanii

 

 

Post Author: ola