Pesce spada alla ghiotta – roladki z miecznika w sosie pomidorowym

 

Składniki:

  • 200 g puree z pomidorów
  • 4 listki bazylii
  • sól
  • 250 g bułki tartej
  • 100 g posiekanych czarnych oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • posiekana natka pietruszki (mały pęczek)
  • 1 posiekane peperoncino
  • 1kg pokrojonego w cienkie plastry miecznika
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

W rondlu ugotować sos z pomidorów i bazylii, osolić i odstawić. Bułkę tartą, oliwki i kapary, pietruszkę i peperoncino wymieszać w misce. Dodać odrobinę wody, osolić.

Farsz nakładać na plastry miecznika, zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką i usmażyć na oliwie. Dodać sos pomidorowy i gotować kilka minut na małym ogniu. 

Podawać na gorąco.  

Post Author: ola