Włochy: Z powodu anomalii pogodowych czarny rok dla wina, oliwy, jabłek i miodu

To był czarny rok we Włoszech dla wina, oliwy i miodu – taki bilans przedstawili rolnicy podkreślając, że znaczny spadek produkcji to przede wszystkim rezultat anomalii pogodowych tego lata, głównie rekordowej, wielotygodniowej suszy.

 

Miodu w ulach jest o połowę mniej, o jedną czwartą niższa będzie w tym roku produkcja wina, a oliwy będzie mniej o 11 proc. – ogłosił związek rolników Coldiretti w zaprezentowanej analizie.

Tegoroczna produkcja włoskiego miodu jest jedną z najniższych w ciągu 35 lat.

Jako niepomyślne określa się prognozy dotyczące krajowej oliwy. Będzie jej o 11 proc. mniej niż w minionych latach – zauważono.

Tegoroczne winobranie było zaś jednym z najskromniejszych w powojennej historii Włoch. Produkcja wina będzie mniejsza o 26 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem.

Z powodu suszy ucierpiały też jabłonie. Zbiory jabłek są niższe o prawie jedną czwartą. W ich „zagłębiu” w Trydencie na północy kraju zebrano o 60 proc. mniej owoców.

Rolnicza organizacja ostrzega, że innym skutkiem niższych zbiorów i produkcji, będzie zwiększony zalew produktów importowanych, sprzedawanych jako włoskie.

Dlatego eksperci apelują do konsumentów we Włoszech, by uważnie czytali etykietki z informacją o kraju pochodzenia artykułu. Dotyczy to przede wszystkim oliwy. W sektorze jej produkcji i sprzedaży często dochodzi do oszustw, polegających na sprzedaży oliwy importowanej, często gorszej jakości, jako włoskiej – krajowej, najlepszej i z pierwszego tłoczenia.

 

Czytaj więcej:TUTAJ

Post Author: ola