Polacy, szczególnie w dużych miastach, bardzo chętnie spędzają czas w restauracjach. Popularne stało się chodzenie do knajpek na wieczorne randki, ale również na lunche, kiedy chcemy omówić kwestie biznesowe, czy też na śniadania w długie weekendowe poranki.
Restauracjami, które na pewno nie mogą narzekać na brak klientów, są te wyspecjalizowane w kuchni włoskiej, która stała się niezwykle popularna w naszym kraju. Co jest fenomenem takiej kuchni? Dlaczego to właśnie ona ma szansę zastąpić schabowego z ziemniakami na naszych talerzach w domu?
Dlaczego kuchnia włoska jest aż tak popularna?
Kuchnia włoska jest coraz popularniejszym wyborem wśród Polaków. Chętnie odwiedzamy włoskie restauracje, kupujemy książki kucharskie o tematyce włoskiej, czy też szukamy w internecie przepisów na typowe włoskie przysmaki. Polacy wręcz zakochali się we włoskiej pizzy, makaronach oraz risottach. Doceniają je szczególnie za dobór przypraw, aromatyczne zioła oraz nieodłączną oliwę, bez której nie sposób wyobrazić sobie dania kuchni włoskiej.
Skąd się wzięła kuchnia włoska?
Nasi rodacy wciąż jeszcze nie podróżują tak dużo, dlatego często poszukują klimatu innych krajów w dostępnych lokalnie restauracjach. Starają się również odtwarzać włoskie potrawy narodowe we własnych kuchniach. Skąd się wziął taki trend? Prawdopodobnie wcale nie z Włoch, ale raczej ze Stanów Zjednoczonych. Większość typowych potraw włoskich, takich jak spaghetti, risotto, czy też oczywiście pizza, stało się popularnych najpierw w USA. Stamtąd rozpowszechniło się nie tylko na całą Amerykę, ale również na Europę. Trend ten nie ominął także Polski. W 2003 roku, już dwadzieścia siedem procent ludzi deklarowało, że kuchnia włoska jest ich ulubioną. Od tego czasu liczby te znacznie wzrosły.
Czy pizzeria jest ulubioną knajpą Polaków?
Po roku osiemdziesiątym dziewiątym, pod wpływem amerykańskich seriali, w Polsce zaczęły otwierać się jak grzyby po deszczu, knajpki włoskie. Początkowo nie miały one zbyt wiele wspólnego z typowo włoską kuchnią. Wzorowały się na amerykańskiej wizji jedzenia włoskiego, a więc oferowały pizzę na grubym cieście z ogromną ilością składników. Współcześnie jednak, coraz częściej zapominamy o amerykańskiej formie podania pizzy na grubym cieście, ociekającym serem, z mnóstwem dodatków, a zamiast tego szukamy tego co zdrowe i lekkie, czyli pizzy ze świeżymi składnikami bez nadmiernych udziwnień. Do więcej, Polacy nie kojarzą kuchni włoskiej już tylko z pizzą i spaghetti, ale w knajpach zamawiają takie dania jak pieczona jagnięcina, czy pardulas. Aktualnie zatem, możemy wybrać się do wielu restauracji, które serwują włoskie jedzenie w formie lekkiej, dobrze doprawionej oraz niemalże identycznej jak w kraju, z którego się wywodzą.
Piękno kuchni włoskiej
Kuchnia włoska szczególnie chętnie jest adaptowana przez Polaków również dlatego, że włoska tradycja jedzenia jest bliska naszej polskiej. Włosi, tak samo jak my, lubią jeść w gronie rodzinnym i nie ograniczają się, jeśli chodzi o ilość jedzenia.
Artykuł poleca włoska restauracja PINCO PALLINO POZNAŃ
źródło: TUTAJ