Pierwszą w Polsce pizzę neapolitańską z włoskim certyfikatem zjeść można w Poznaniu!

Nie chrupie i nie ma na sobie wielu dodatków, pizza neapolitańska po wypieczeniu ma pulchne i aromatyczne ranty, ale środek jest cienki i wilgotny. Składa się ją jak kanapkę, jedząc rękami (od środka ku rantom). Te służą do zbierania pozostałości oliwy i sosu pomidorowego na talerzu. A zjeść ją można tylko w 600 restauracjach na świecie!

Zrzeszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej z Włoch przyznało certyfikat numer 543 poznańskiemu lokalowi Forni Rossi. To pierwsza i jedna z dwóch restauracji w Polsce (druga znajduje się w Krakowie), która serwuje taką właśnie oryginalną pizzę. Oryginalna pizza neapolitańska musi być wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i sera fior di latte, które jest robiona z mleka krów wypasanych w Kampanii i Lazio. Mąka musi być typu 00, ciasto jest wytwarzane z użyciem drożdży. Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto wyrośnie, powinno zostać uformowane tylko i wyłącznie rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych. Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w piecu w temperaturze powyżej 430 °C

Czytaj więcej: http://www.strefabiznesu.pl/wiadomosci/a/pierwsza-w-polsce-pizze-neapolitanska-z-wloskim-certyfikatem-zjesc-mozna-w-poznaniu,12759536/

Post Author: ola