Włosi mają powód do dumy i świętowania. Sztuka wypiekania neapolitańskiej pizzy została wpisana na listę dziedzictwa UNESCO. „To historyczne wyróżnienie” – powiedział burmistrz Neapolu, Luigi de Magistris.
Decyzja komisji UNESCO zapadła podczas obrad organizacji w Korei Południowej. Informacja wywołała ogromny entuzjazm nie tylko na południu Włoch, w kolebce neapolitańskiej pizzy, ale i w całym kraju.
W uzasadnieniu tego postanowienia UNESCO przyznało:
Kulinarny know-how, związany z wyrobem pizzy, który obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, lokalny dialekt, umiejętność wyrabiania ciasta, pokazów i dzielenia się nią z innymi, stanowi bezdyskusyjne dziedzictwo kulturowe.
Ważne wyróżnienie dla Neapolu jest wynikiem siedmioletnich starań stowarzyszenia neapolitańskich piekarzy pizzy, pizzaioli, oraz związku włoskich rolników Coldiretti. Prowadzona przez nich kampania pomogła w zebraniu 2 milionów podpisów, dzięki którym neapolitański specjał widnieje na liście UNESCO.
Warto dodać, jak ważną rolę w życiu samych Włochów pełni pizza. Przeciętny mieszkaniec Włoch zjada średnio 54 pizze w ciągu roku i jedną na tydzień w okolicy weekendu. Nie można zapominać też o milionach turystów, którzy czasem przyjeżdżają tylko po to, by skosztować włoskiej kuchni.
Historia prawdziwej pizzy rozpoczęła się w Neapolu około XVII wieku. Początkowo to włoskie danie znane było jako tania potrawa uliczna dla uboższej części społeczeństwa. Z upływem czasu zyskało ogromną popularność nawet wśród arystokracji, podbijając europejskie dwory. W XIX wieku powstały pierwsze pizzerie w Neapolu. Najsłynniejsza to L’Antica Pizzeria da Michele, która została założona przez rodzinę Condurro w 1870 roku i istnieje do dziś. Lokal położony jest przy Via Cesare Sersale i oferuje dwa rodzaje najlepszej, tradycyjnej pizzy – Marinara i Margherita.
Rytuał wypiekania pizzy z Neapolu to nie tylko specjalna receptura. To także wypiekanie w opalanym drewnem piecu (w temp. 485 stopni Celsjusza) przez maks. 90 sekund oraz charakterystyczne „podrzucanie” ciasta w celu jego natlenienia. Włoska pizza zajmuje ważne miejsce jako siła napędzająca krajową gospodarkę. Jej wartość oszacowana jest na 10 miliardów w skali roku.
INFORMACJE PRAKTYCZNE
Jak dotrzeć do Neapolu?
Najlepiej samolotem. Przeloty z Warszawy do lotniska w Neapolu (w okresie od stycznia do marca kosztują) średnio 200 zł w obie strony. W kwietnia przez cały okres letni koszt przelotu zwiększa się od 400 zł w górę w obie strony.
Komunikacja miejska w Neapolu
Jest naprawdę tania w porównaniu z resztą kraju. Bilet jednorazowy kosztuje ok. 1 euro, natomiast bilet całodzienny to wydatek 3,50 euro.
Ile kosztuje pizza w Neapolu?
Będąc w Neapolu najlepiej skupić się na spróbowanie pizzy w kilku różnych miejscach. Margherita kosztuje średnio 5 euro nawet w lepszych restauracjach. Inne rodzaje pizzy to koszt od 5 do 10 euro, również w najstarszej i najsłynniejszej pizzerii L’Antica Pizzeria da Michele.
___
RadioZET.pl/NC
źródło: TUTAJ