Przygotowanie
Czas przygotowania: 10 minut plus chłodzenie;
Czas smażenia: 10 minut (6-8 porcji).
Składniki:
- 500 g małych rybek;
- 2 łyżeczki soli morskiej;
- 1/3 szklanki (40g) mąki;
- 1/4 szklanki (30g) mąki kukurydzianej;
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki;
- oliwa z oliwek do głębokiego smażenia;
- 1 cytryna pokrojona w cząstki przygotowana do podawania
Przepis:
- Dokładnie wymieszać rybki z solą morską, przykryć i wstawić do lodówki;
- W misce przemieszać przesianą mąkę z posiekaną pietruszką, doprawić grubo zmielonym czarnym pieprzem. Głęboki garnek z grubym dnem napełnić do 1/3 wysokości oliwą i rozgrzać ją do 180 stopni. Oliwa jest dostatecznie gorąca , gdy wrzucona do niej kostka chleba zarumieni się w ciagu 15 sekund. Obtaczać część rybek w przygotowanej mące, otrząsnąć z niej nadmiar i smażyć 1 1/2 minuty, aż będą jasne i chrupiące. Wyjmować z oliwy łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Tak samo postępować z pozostałą ilością rybek. Smażyć je w 2 porcjach.
- Podgrzać ponownie oliwę i smażyć rybki w 3 porcjach, każdą przez 1 minutę, do lekkiego zarumienienia. Osączyćrybki na papierowym ręczniku i podawać gorące z cząstkami cytryny.