Składniki:
30 g świeżych drożdży
125 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
mąka do posypania
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w małej misce w niedużej ilości letniej wody, dodać 2-3 łyżki mąki i wymieszać, tworząc jednolity zaczyn.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Resztę mąki przesiać na stolnicę i wymieszać z zaczynem. Lekko posolić i mocno wyrabiać. Powinno powstać spójne, ale jeszcze miękkie ciasto. Należy je ugniatać jeszcze 10 minut, aby stało się bardzo elastyczne, stopniowo dolewając przy tym ciepłą wodę. Ciasto podzielić na 4 jednakowe kawałki, oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem na 2 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Ćwiartki ciasta rozgnieść rękami albo rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, tworząc placki o grubości 0,5 cm.
Blachę do pieczenia nasmarować oliwą i położyć na nią pizzę. Na wierzchu położyć dowolne składniki.
Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w bardzo wysokiej temperaturze około 280 stopni Celsjusza.