Ciasto na pizzę

 

Składniki:

 

30 g świeżych drożdży

125 ml ciepłej wody

500 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

mąka do posypania

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

 

Drożdże rozpuścić w małej misce w niedużej ilości letniej wody, dodać 2-3 łyżki mąki i wymieszać, tworząc jednolity zaczyn.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Resztę mąki przesiać na stolnicę i wymieszać z zaczynem.  Lekko posolić i mocno wyrabiać. Powinno powstać spójne, ale jeszcze miękkie ciasto. Należy je ugniatać jeszcze 10 minut, aby stało się bardzo elastyczne, stopniowo dolewając przy tym ciepłą wodę. Ciasto podzielić na 4 jednakowe kawałki, oprószyć mąką i odstawić pod przykryciem na 2 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Ćwiartki ciasta rozgnieść rękami albo rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, tworząc placki o grubości 0,5 cm.

Blachę do pieczenia nasmarować oliwą i położyć na nią pizzę. Na wierzchu położyć dowolne składniki.

Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w bardzo wysokiej temperaturze około 280 stopni Celsjusza.  

Post Author: ola