W sezonie 2016/2017 szacunkowa wielkość produkcji owoców kiwi we Włoszech to około 450,5 tys. ton, o około 19% mniej wobec sezonu 2015/2016 – 554,8 tys. ton – informuje FAMMU/FAPA.
Łączny obszar upraw w bieżącym sezonie to około 24,4 tys. ha. Około 73% z krajowej produkcji kiwi kierowane jest na eksport, około 20% pozostaje na rodzimym rynku do spożycia, a pozostałe 7% trafia corocznie do przetwórstwa.
W całym 2015 roku łączny wolumen eksportu włoskich kiwi wyniósł 335,7 tys. ton, a w pierwszej połowie 2016 to odpowiednio 284,5 tys. ton. Największym importerem tych owoców pozostają inne kraje członkowskie, w tym przede wszystkim Niemcy – w okresie od stycznia do końca czerwca 2016 zaimportowali niecałe 51,0 tys. ton, Hiszpanie – 36,78 tys. ton oraz Francuzi i Holendrzy – odpowiednio po 21,5 tys. ton i 20,0 tys. ton.
Poza krajami unijnymi spore ilości włoskich owoców sprowadzają także Amerykanie – w pierwszej połowie 2016 było to niecałe 22,0 tys. ton.
czytaj więcej: tutaj