Powinnaś solić swoje lody. Włosi zdradzają dlaczego!

Lody to dla wielu z nas kwintesencja lata. Zimny przysmak jest pyszny, słodki i nierozerwalnie łączy się z wakacyjnymi wspomnieniami. Wydawać by się mogło, że nie mogą być już ani trochę lepsze. A jednak wystarczy dodać do nich sól i oliwę z oliwek. Dlaczego? Zdradzają Włosi!

Mieszkańcy Italii uznawani są za ojców lodowych przysmaków. Gelato, czyli ich wersja lodów, pojawiła się w średniowieczu, kiedy to ludzie rozpoczęli poszukiwania chłodzących posiłków. Włoska wersja lodów odbiega nieco od tej znanej nam z supermarketów. Gelato są mniej zmrożone i robione z mleka, a nie ze śmietanki. Robione wyłącznie z naturalnych składników, smakują po prostu obłędnie. Istnieje jednak sztuczka, która może jeszcze wzbogacić doznania naszych kubków smakowych. A potrzebujemy do niej tylko dwóch składników.

 

Czytaj więcej: TUTAJ

 

Post Author: ola