Uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 w Liskowie odbyli praktyki we Włoszech. Młodzież uczyła się zawodu pod okiem specjalistów w renomowanych restauracjach, a przy tym rozwijali kompetencje językowe i oczywiście zwiedzali.
Zagraniczne praktyki młodzież odbyła w ramach projektu Rimini perspektywą na pewny sukces w pracy młodych techników żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 w Liskowie, realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER).
Staże w firmach włoskich zapewniły uczniom rozwój kompetencji zawodowych i językowych. Uczniowie odkryli w sobie nowe możliwości rozwoju zawodowego, przełamali barierę komunikowania się w języku obcym, wzrosła pewność siebie uczestników, wiara we własne możliwości i umiejętności, odpowiedzialność za podejmowane decyzje. Dla większości uczniów była to pierwsza lekcja samodzielnego życia z dala od rodziny.
Czytaj więcej: TUTAJ