Ciabatta, włoski sposób na chleb

Jest puszysta, ma duże dziury w miąższu, chrupiącą skórkę i wydłużony płaski kształt, jej ojczyzną jest Italia. Mowa o ciabatcie, charakterystycznym białym chlebie, który także w Polsce ma wielu zwolenników. To pieczywo świetnie sprawdza się do robienia kanapek.

„Ciabatta jest wprost stworzona do komponowania wysokich kanapek, bo doskonale trzyma wszystkie składniki, sprawia, że się nie wysypują. Łatwo można ją też pociąć na kilka kawałków” – mówi PAP Life Tomasz Czajkowski, który prowadzi blog kulinarny Magiczny Składnik.

Kanapka z ciabatty nosi nazwę panino (liczba mnoga panini). Z kolei porchetta to kanapka-klasyk z pieczoną wieprzowiną z dodatkiem rozmarynu, czosnku i kopru włoskiego. We Włoszech można ją spotkać na stoiskach z ulicznym jedzeniem.

Podstawą przepisu na ciabattę są mąka pszenna i drożdże. O jej charakterystycznym posmaku decyduje oliwa.

Czytaj więcej TUTAJ

Post Author: ola