Na rynek Manufaktury powraca uwielbiany przez łodzian i turystów jarmark Fiere del Gusto&buon Gusto z mnóstwem przysmaków prosto z Italii.
Apetyczne oliwki, oryginalne sery, kopce suszonych pomidorów i bajeczne słodkości – trudno oprzeć się pysznościom oferowanym na jarmarku włoskim, który już od środy (23 sierpnia) stanie w Alei Dobrego Smaku w Manufakturze. To już trzeci raz, gdy barwni i charyzmatyczni Włosi przywożą do Manufaktury wszystko to, co najlepsze w ich ojczyźnie. A włoska kuchnia to nie tylko makaron, pizza, mozzarella i szynka parmeńska. Lokalni producenci z kilku regionów Włoch, w tym z Toskanii, Sycylii, Sardynii, Lacjum, Apulii, przedstawią swoje flagowe produkty.
Będą tak oryginalne produkty jak karczochy z Apulii, anchois, czekolada cynamonowa, czy sól z czarnej trufli. Organizatorzy przekonują również, że warto spróbować innych, mniej oczywistych produktów z Italii: serów o smaku wina i piwa, oryginalnej szynki parmeńskiej, bresaoli, specku i pancetty.
Jarmark potrwa do 3 września.
Czytaj więcej: TUTAJ