Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie rozpocznie się prezentacją polskiej edycji Włoskiej Sztuki dobrego gotowania Pellegrino Artusi, opublikowanej po raz pierwszy w 1891 r.
Jest to zbiór przepisów, wielokrotnie wypróbowanych przez autora z pomocą dwóch zaufanych kucharzy, Francesco Ruffilli i Marietta Sabatini. Aż do roku 1911 sam Artusi opracował 15 wydań książki, za każdym razem wzbogacając ją językowo i o propozycje gastronomiczne, również te sugerowane przez czytelników. Na prezentacji obecne będą kuratorki opracowania Tessa Capponi i Malgorzata Buttitta.
Więcej informacji: TUTAJ
Czytaj więcej na temat książki: TUTAJ
Data:
-
poniedziałek 20.11 w godzinach 18:00 – 21:00
-
Istituto Italiano Cultura di Varsaviaul. Marszałkowska 72, 00-545 Śródmieście (Warszawa)